Vijftien jaar 1325 in de DR Congo

Vijftien jaar 1325 in de DRC  – 4 november 2015

Op woensdag 4 november om 09.30 uur vertoont het Centre d’Études sur la Justice et la Resolution 1325 (CJR1325) uit Kinshasa, in samenwerking met Stichting Sundjata en de TFVG van het ministerie ven Buitenlandse zaken, de korte documentaire ‘Vijftien jaar 1325 in de DRC’. In deze documentaire wordt de stand van zaken opgemaakt over de implementatie van VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid in de DRC. Ook wordt ingegaan op het gender-programma binnen het hervormingsproces van de Congolese politie, en op de activiteiten van een aantal NGO’s rondom de Resolutie.

Bij de vertoning zal Irene Esambo aanwezig zijn, die deze documentaire ontwikkelde. Irene Esambo is mensenrechtenadvocate en directrice van CJR1325 in Kinshasa. Daarnaast werkt ze als advocate voor het Internationaal Strafhof, waar zij slachtoffers en getuigen vertegenwoordigt in zaken die betrekking hebben op de DRC.

vijftien-jaar-1325-in-de-drc

CJR1325
CJR 1325 lobbyt al vele jaren voor de implementatie van VN veiligheidsraadmotie 1325 in DR Congo (versterking van de rol van vrouwen in het vrede- en verzoeningsproces) en heeft zowel zitting in het landelijke “Comité de Pilotage 1325” als in het landelijke “Sécretariat 1325”. CJR1325 is partner in het door de TFVG van het ministerie van BuZa gefinancierde programma voor versterking van de rol van vrouwen in de politiek.
CJR 1325 schrijft ook mee aan de regelgeving binnen het hervormingsprogramma van de Congolese politie.

Na afloop van de documentaire kijkt Irene ernaar uit om, aan de hand van haar informatie en ieders eigen ervaringen, met het publiek in gesprek te gaan over de meest effectieve en noodzakelijke volgende stappen in het vredesproces en in het proces van implementatie van Resolutie 1325 in de DRC.

 

Reacties zijn gesloten.

  • qrew