Columns Anne-Marie in Ethiopië

Anne-Marie Zaat, onze directievoerster, werkt sinds mei 2017 in Ethiopië voor Edukans, een Nederlands internationale organisatie gespecialiseerd in vele vormen van onderwijs, en voor Development Expertise Centrum (DEC), een 100% Ethiopische organisatie die eveneens werkt op het gebied van onderwijs. DEC geeft onder meer in vluchtelingenkampen seksuele voorlichting en voorlichting ter voorkoming van kind-huwelijken. Het is Anne-Maries taak beide organisaties te coachen in het werven van fondsen.

Ethiopië: het enige Afrikaanse land dat nooit gekoloniseerd werd

Toen eind 19-de eeuw Afrika door Europeanen onder elkaar verdeeld werd, en Ethiopië aan de Italianen was toegewezen, hebben de Ethiopiërs slag geleverd met de Italianen en gewonnen. De Engelsen hebben later nog een keer het Ethiopische leger overwonnen , maar waren niet geïnteresseerd om in het land te blijven, dus zijn weer vertrokken.
Daarmee is Ethiopië het enige land in Afrika dat nooit gekoloniseerd is. Bijzonder is dat het “nooit gekoloniseerd zijn” nog steeds het belangrijkste onderdeel uitmaakt van hun collectieve identiteit.
Ondertussen is Ethiopië één van de slechts ontwikkelde, arme landen ter wereld met bijna 100 miljoen inwoners. Er is een onderdrukkende regering van één etnische minderheid aan de macht, en er hebben vele interne oorlogen gewoed. Vrouwen hebben er een uitermate achtergestelde positie. Sinds half 2016 heerst de noodtoestand en in de eerste helft van 2017 zijn alleen al 2500 mensen om politieke redenen in de gevangenis gezet.

Juni 2017
Anne-Marie is in Bahir Dar, een provinciale hoofdstad 550 km ten noorden van Addis Abeba, Ethiopië. Ze is daar voor een training over een methodiek om MBO scholen te ondersteunen om hun opleidingen beter af te stemmen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. En daarmee te zorgen dat jongeren die afstuderen meer kans krijgen op een redelijke baan of een succesvol zelfstandig bedrijfje. Ze schrijft haar eerste column. Zie:

Bericht 1 uit het land dat nooit gekoloniseerd werd: 1000 momentjes van moed

 

Januari 2018:  

Bericht 2 uit het land dat nooit gekoloniseerd werd: Noodtoestand

 

Voorjaar 2018:

Bericht 3 uit het land dat nooit gekoloniseerd werd: Afrika – Amerika en democratie

 

Najaar 2018: 

Bericht 4 uit het land dat nooit gekoloniseerd werd: Trots

Reacties zijn gesloten.

  • qrew